Tsai’s Residence 蔡宅

我們沒有為這個住宅賦予太多顏色,而是維持一貫的簡潔,使空間得以更收斂。
胡桃木是黑、灰、白以外唯一的色彩。
餐廳旁的木質端景櫃,凸出牆面的設計可以看到材料的厚度,從而展現出空間的焦點,減輕簡約設計所帶來的單調感。
淺灰色的樹脂砂漿覆蓋了全室地坪,純淨和連續的內部空間,營造一種寧靜氛圍。


設 計 者/翁梓富
參 與 者/張欣宜
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住家
坐落位置/台灣新竹市
主要材料/水泥塗料、鐵件、胡桃木
面 積/25坪
設計時間/2019年12月至2020年1月
施工時間/2020年2月至2020年6月




We did not use too many colours in this house but maintained a consistent simplicity, so that the space could be more convergent.
Walnut is the only colour besides black, grey, and white.
The thickness of the material in the wooden sideboard beside the restaurant, which is designed to protrude from the wall, can be seen, thereby revealing the focus of the space and reducing the monotony due to the simple design.
The floor of the entire house is covered by light grey resin mortar, and the pure and continuous interior space creates a tranquil atmosphere.


Designer/Jeff Weng
Participants/Zhang Xinyi
Photographer/Moooten Studio
Nature of Space/Studio
Location / Hsinchu City, Taiwan