MUMU 韓宅

該項目位於淡水的住宅大樓內,主要成員為一對姊妹和年邁的母親三人,以及一隻名為沐沐的寵物狗。這是他們共同生活的住所,是一個乘載三人+1的家。
設計上面臨的挑戰是新住處比原住處小很多,受限於空間不足,原住處的物品保留的愈多,空間就愈壓縮。
而她們原本的生活有太多共同的記憶,太多的故事,即便斷捨離蔚為現代人的一種生活風格,但我們仍希望爲屋主留下更多,使故事得以延續。
並且能夠保持起居空間的寬敞,樸素,同時引入自然元素。以大量的樺木夾板做為室內的主要面材,不刻意裝飾,讓樺木夾板能表現出純粹的空間感,水泥質感的地坪為空間營造出質樸而寧靜的環境。


設 計 者/翁梓富
參 與 者/張欣宜
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住家
坐落位置/台灣新北市
主要材料/水泥塗料、夾板
面 積/25坪
設計時間/2019年12月至2020年4月
施工時間/2020年4月至2020年8月




This project is located in a residential building in Tamsui District. It is mainly occupied by two sisters and their elderly mother, and they have a pet dog called Mumu. This is where they live together, in a three-person, one-pet home.
The challenge in the design is that the new residence is much smaller than the original one. Given the lack of space, the more items from the original residence are retained, the more compressed is the space.
However, there are too many shared memories and too many stories in their original lives. Even though cutting off, giving up, and breaking away has become a modern lifestyle, we still hoped to retain more items for the house owners so that the story can be continued.
At the same time, we hoped that the living space could be kept spacious and simple, and natural elements could be introduced. A large amount of birch plywood is used as the main indoor surface material, without deliberate decoration, so that the birch plywood can convey a pure sense of space, and the cement texture of flooring creates a simple and quiet environment for the space.


Designer/Jeff Weng
Participants/Zhang Xinyi
Photographer/Moooten Studio
Nature of Space/Studio
Location / New Taipei City, Taiwan