Pan’s House 潘宅

該項目坐落於新竹的老舊社區,居住成員是一對夫妻。
其建築型式是傳統的透天厝,與左鄰右舍有如出一轍的外觀和室內格局。
根據當地鄰居的描述,由於他們曾經遭竊過,所以在陽台及窗戶外加裝鐵窗,則形成一種常態。
對此,也讓我們在設計上找到有趣的切入點,我們希望透過皮層的概念,來回應此常態關係。
皮層是一種屬於本體最外層的部分,它與本體是一體的。在概念的落實上,它就像這個房子本身的一部分,跟著房子一起被建造出來的。並非是後來為了滿足需求或補足欠缺的機能而加裝的。
皮層不同於鐵窗之處在於它同樣有抵禦外來入侵的作用外,它表現出不同於鐵窗帶給人的禁錮、冷漠;而是呈現出明亮、耳目一新的輕透感。
室內的配置則是將樓梯與衛浴擺在同一側,形成服務核。
回字型樓梯在室內的一側圍塑出一處小天井,梯間在內轉折,光線於其間迴旋;動線與光線交疊纏繞開啟了在垂直向度極具動態的Z軸空間。
在樓梯扶手的設計則延續外牆皮層的材質,輕透的金屬網讓光線得以穿透。
與樓梯對應的另一側則是天井,透過兩個天井的概念來應對傳統透天厝僅有正面採光的問題。
為了使光線能更充分地進到室內,雕塑空間肌理,我們盡可能地使室內保持簡單,由大量的白牆來做為映襯光線的背景,淺灰色及白色的家具則減少色彩對光線的干擾。


設 計 者/翁梓富
參 與 者/許媁甯
攝 影 者/揅空間工作室
空間性質/住宅
坐落位置/台灣台北市
主要材料/優的鋼石、夾板、鐵件、海島型木地板
面 積/53坪
設計時間/2018年10月至2019年3月
施工時間/2019年4月至2020年2月




This project was conducted in an old community in Hsinchu with few residents. Its architectural style belongs to that of the traditional terrace house (tou tian cuo), which shares the same exterior construction and interior layout with the buildings in the neighborhood. According to the local residents, due to home burglaries that had been experienced, installing iron gratings outside balconies and windows became a norm. In light of this norm, we developed an interesting starting point in design, and we were hoping to respond to this typical relationship through the concept of (building) skin. Skin is the outermost layer of a body and it is also integral with the body. In the context of architecture, the skin is a part of a building that is constructed along with the building instead of being added on later in order to meet demands or address a lack of functions. The difference between building a skin and putting on iron gratings is that building a skin with the function of resisting invading forces does not give off a feeling of confinement or indifference; it presents a bright and refreshing sense of lightness and transparency.


The interior design places the stairs and bathroom on the same side to constitute a service core. The square-shaped staircase produces a small patio on one side of the room, with the stairwell circling inside and light filtering through the areas; the twining of the moving line and light ray creates a Z-axis space that is highly dynamic in the vertical direction. The design of the staircase handrails adopts the material of the building skin used in the exterior facades, and the light and transparent metal mesh makes it easier for light to penetrate. Patios are on the other side of the stairs. The design of two patios resolves the problem wherein the traditional terrace houses (tou tian cuo) were only able to receive natural light from the front.


For the purpose of allowing more natural light to enter the room and sculpting the spatial texture, we tried to keep the interior layout as simple as possible. A large number of white background walls are used to reflect light, and light grey and white furniture was employed with the intention of reducing the interference of colour on the light.


Designer/Jeff Weng
Participants/Ning Hsu
Photographer/Millspace & Workpaperpress
Nature of Space/House
Location / Zhudong City, Taiwan




收錄於 Minimalissimo Archdaily