La Vie Friande 香.甜生活

原始平房的佔地面積並不大,室內高度約3.5公尺,因此絕大部分的住戶都利用屋高做夾層當儲藏使用。房屋在多年前將閣樓擴展到房屋後側,不尋常的格局配置大大影響室內採光,形成大而不當的儲藏空間。


面對此一幽黯的現況,我們提供了一個充滿朝氣的替代方案。我們拆除閣樓的屋頂引進自然天光,營造成採光充足的室內花園,使進到內部的人員能感受到別有洞天。


「香.甜生活」是一個將甜點跟烘培教室融合為一體的複合場所,我們希望將這裡提供扎實、層次分明的餐點以及老師與學員手作餐點時的動態感,反映在空間上。


因此我們使用了一系列略帶粗獷的建材,並強調材質所呈現的厚實、溫潤感。


表面未經刨光的棧木板天花,為空間注入柔和的節奏。手工鏝抹的水泥塗料具有強烈的觸感和質感,大量塗佈,散發出一種平靜而權威的感覺。隨時間氧化自然生成銅氯讓銅管的色澤更加完美,其表面與沉悶的灰綠色水泥塗料形成鮮明對比。


設 計 者/翁梓富
參 與 者/張欣宜
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/工作室
坐落位置/台灣台北市
主要材料/水泥塗料、海島型木地板、鐵件、銅管
面 積/25坪
設計時間/2020年3月至2020年5月
施工時間/2020年5月至2020年7月




The floor space of the original bungalow was not large; the ceiling is about 3.5 metres high, therefore, most of its residents used the mezzanine for storage. The attic had been extended to the rear of the house many years ago. This unusual pattern greatly affected the indoor lighting and created a storage area that was large but not suitable.


To address this gloomy interior space, we provided an alternative plan that is full of vibrance. We removed the attic’s roof to introduce natural light and created a bright indoor garden so that the people inside could feel as if they are in a beautiful, secluded place.


La Vie Friande is a multi-functional space for desserts and baking classrooms. We hoped to reflect both solidity and light in the clear layers of food and the dynamic interaction of teachers and students onto the space. Therefore, we used a range of constructional materials that are somewhat bold and emphasized their thickness and mildness.


The ceiling is made of pallet wood with its surface left unplaned; this has brought a gentle rhythm to the space. Hand-trowelled cement plaster introduces a strong tactile finish and texture, and the extensive use of this coating exudes a sense of calm and authority. Copper piping adds a sharp contrast to the muted grey-green cement plaster and the patina of copper chloride that will be generated over time will make the colour and lustre of the copper pipe more perfect.


Designer/Jeff Weng
Participants/Zhang Xinyi
Photographer/Moooten Studio
Nature of Space/Studio
Location / Taipei City, Taiwan




**收錄於 AD Russia yatzer