Chang's Apartament 張寓

張寓坐落於台北市的老社區,屋齡有40年以上的公寓式集合住宅。房子內部主要依靠公寓的正面作為採光面,但現況條件是前一位屋主將陽台給外推了,以至於主要的採光面積縮小許多。為了使屋內能有足夠的採光,我們第一步便是將陽台給還原,讓自然光能順利進到屋內。


屋主希望將公寓內部規畫成他的工作室兼住家使用,遂將屬於原始格局的客廳空間更改成工作室,讓白天的工作能充分享受到自然光。內部的隔間,都盡可能安排玻璃的使用,主浴室與工作室之間﹑公共浴室與餐廳之間﹑餐廳與臥室之間﹑臥室與主浴室之間,都在其隔間上安排了玻璃,目的是使更多的自然光能滲透到室內,使之更明亮。


從工作區域到住家區域,我們希望透過一段狹窄的走廊來做為公私領域的區分,在某種程度上做到區分,卻又能保持空間的連貫性,做為未來更彈性的使用。


屋主是一位電影影像後製人員,對於顏色需要有精確的辨識度跟敏銳度,因此在室內空間的色彩計畫上,為了避免在工作上產生干擾,我們使用了多數低彩度的顏色,。其令人感到乾淨簡潔的室內塗裝,是來自於屋主工作性質的啟發。
染白的乾燥植物被懸掛在30平方米空間中央的長型工作桌上,作為工作室的視覺焦點,透過植物有機的線條柔軟了四周方正的格局。


設 計 者/翁梓富
參 與 者/許媁甯
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住宅
坐落位置/台灣台北市
主要材料/礦物塗料、夾板、玻璃、水泥
面 積/31坪
設計時間/2017年9月至2018年6月
施工時間/2018年7月至2019年1月




This an apartment-style condominium located in an old residential community in Taipei City. The age of the property is over 40 years. The interior of the house relies mainly on the front of apartment for daylighting surface. However, the former owner extended the balcony toward the outside, which greatly reduced the daylighting surface available. In order to ensure that there would be enough daylight in the house, our first step was to restore the balcony to the original state, so that natural light could enter the house without any obstruction.


As the owner hoped to transform the interior of the apartment into both, his studio and dwelling space, we changed the living room with its original layout into a studio. With this the owner would be able to enjoy natural light while working during the daytime. For interior partitions, we have mostly used glass. Glass partitions have been installed between the main bathroom and the studio, the guest bathroom and the dining room, the dining room and the bedroom, and the bedroom and the main bathroom, with the purpose of allowing more natural light to penetrate into the rooms and to make them brighter.


We hoped to make a distinction between the public and private area, that is the work and dwelling area, through a narrow corridor, which would not only make a distinction to some extent, but also maintain the spatial coherence for more flexible use in the future.


The owner is a filmmaker who handles post-production and needs to have precise judgement and acuity for colors. Therefore, with regard to the color planning of the indoor space, we employed many low-chroma colors to avoid interference during his work. The clean and simple interior painting was inspired by the nature of the homeowner's work.


Dry plants that have been dyed white, were hung above a long worktable in the center of the 30-square-meter space. As the visual focus of the studio, the organic lines of the plants help to soften the surrounding square pattern.


Designer/Jeff Weng
Participants/Ning Hsu
Photographer/Moooten Studio
Nature of Space/House
Location / Taipei City, Taiwan


收錄於 IGNANT Archello Minimalissimo LEIBAL GlamourAffair