two books space design

嚴宅 Yen's House / 2019

設 計 者/翁梓富(Jeff Weng)
參 與 者/張欣怡、許媁甯
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住宅
坐落位置/台北市
主要材料/鐵件、海島型木地板、塗料、皮革
面 積/37坪
設計時間/2017年6月至2018年2月
施工時間/2018年4月至2018年11月

嚴宅位於台北市精華區的公寓內,前屋主將室內裝潢成帶有古典樣式風格的住所,強調空間的裝飾性,忽略了居住空間該有的空間機能。而這些裝飾性的物件隨著時間久而久之表面變得老舊殘陋,沒有足夠的收納空間,也為室內空間帶來擁擠與凌亂。

嚴先生一家人也在這樣的環境下,居住了一段時間後得到空間的反饋,沒有足夠的收納空間,小孩的玩具分散四處,夫妻倆大量的書籍也無法獲得妥當的放置。

為了創造一個更舒適的佈局,方便一家四口使用,遂將室內大部分的非承重牆拆除,來釋放平面空間的彈性。牆面及隔間幾乎被櫥櫃取代,為每個不同的空間提供該有的收納功能。

整體配置在於強調空間的工整及簡潔,大部分的牆面也都被塗上質感細緻的白色跟灰色塗料;餐廳區灰色瓦片的牆面不僅提供了一種粗獷的視覺反差,並隱藏了浴室及臥室的入口;它旨在成為一個簡單而工整的設計,一個具隱蔽性但負有視覺張力的對象。

Yen’s Residence is in an apartment building in downtown Taipei. The former owner decorated the interior with a classical style, emphasizing the decorative nature of space while ignoring functional living space. The decorative objects had aged and degraded over time, and there was not enough storage space, which led to congestion and disorder.

Mr. Yen’s family lived in this environment for a period of time and provided feedback about the space. There was not enough storage space. The children’s toys were scattered everywhere, and the couple’s many books could not be properly organized.

In order to create a more comfortable layout for a family of four, most of the interior non-load-bearing walls were removed to open the space and improve its flexibility. Walls and compartments were almost entirely replaced by cabinets, providing essential storage functions for each different space.

The overall arrangement emphasizes a neat and well-utilized space, and most of the walls were painted with finely textured white and gray paint. The wall surface in the dining room area is paved with gray tiles, which not only provides a bold visual contrast but also hides the entrances of the bathroom and bedroom. It is intended to be a simple and neat design—an object that conceals yet creates visual tension.