two books space design

盧宅 Lu's House / 2019

設 計 者/翁梓富(Jeff Weng)
參 與 者/張欣怡、許媁甯
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住宅
坐落位置/台北市
主要材料/樹脂砂漿地坪、塗料、舊木料、鐵件
面 積/25坪
設計時間/2018年6月至2018年9月
施工時間/2018年10月至2019年2月

屋主是一對退休的夫婦,對生活輪廓的描繪相當清楚。簡單的飲食習慣,使得他們並不需要正規的餐桌、椅,只要有個簡單的平台或吧台桌可以擺放餐具提供用餐空間。因此,我們將吧台的規畫與流理臺結合,讓備餐與用餐的人有對話的空間,也可以在用餐時享有戶外的景致。

客廳也沒有傳統的沙發,只有躺椅及書桌、椅,然而這樣的家具配置都來自於屋主對生活有清楚的描述。屋主曾說”設計師,我們不需要沙發,但我們需要躺椅,這樣看電視看到睡著才好躺”;書桌則提供平常閱讀的需求。

房子本身的條件很特別,坐北朝南又位處高樓層,故採光通風良好之外,高樓層帶來絕佳的視野,坐在客廳的躺椅上可遠眺台北101,坐在吧台前用餐則可以欣賞到幽幽基隆河。

The owners of this house are a retired couple, and their lifestyle is clearly depicted. With simple dietary habits, they don’t need a formal dining table and chairs, and just a platform or bar counter to place tableware and provide dining space is sufficient. Therefore, we combined the planning of the bar counter with the kitchen counter, so that there is a space for conversation between the person who prepares meals and the person who eats. They can also enjoy the outdoor scenery while eating.

There is no traditional sofa in the living room, only recliners, a desk, and chairs. The furniture is arranged according to the owners’ clear description of their lifestyle. The owners once said, “Designers, we don’t need a sofa; we need recliners, so that we can lie down when we watch TV.” Meanwhile, the desk meets the usual reading needs.

The location of the house itself is very special. It is on a high floor and faces south. Therefore, besides good lighting and ventilation, the high floor provides an excellent view. One can see Taipei 101 when lounging on the recliners in the living room, while the scenery of the Keelung River can be enjoyed when sitting at the bar counter for a meal.