two books space design

翁宅 Weng's House / 2018

設 計 者/翁梓富(Jeff Weng)
參 與 者/許媁甯
攝 影 者/墨田工作室
空間性質/住宅
坐落位置/台灣台北市
主要材料/樹脂砂漿地坪、松木合板、鐵件、玻璃
面 積/25坪
設計時間/2017年3月至2017年5月
施工時間/2017年6月至2017年9月

該項目是位於台北市的老公寓,原始格局在空間配置上為了因應三間臥室跟兩間浴室的需求,犧牲了廚房跟飯廳的空間,以至於冰箱無法擺在廚房裡,只能往外放到飯廳,但因此又壓縮到飯廳的空間,甚至無法在飯廳擺下4人大小的餐桌。

對此,我們希望改善原始屋況的廚房跟客餐廳較為狹小的問題。因此,我們將其中一間臥室縮小,把空間讓給廚房跟客餐廳,讓空間獲得更大的彈性運用,廚房也能放得下冰箱跟備餐檯。除了更有效率的使用廚房,飯廳也可以放下完整餐桌椅,客廳則多了工作空間。

在執行設計的過程中,除了解決現況機能不符的問題,我們企圖將風格專注在屋主身上,我們嘗試盡可能地去跟屋主討論小時候的空間印象以及家的樣子,希望能做到以屋主當時年代習以為常的家飾物件及成長環境為基礎的設計。

後來我們歸納出幾個比較可以碰觸到屋主印象的元素,並將這些元素做整合。
第一步在重建室內隔間時,便將磚牆直接作為表面材使用,不再做任何修飾。
並以水泥地坪共同建構似曾相識的住宅氛圍,牆面不同顏色的腰帶及松木夾板也是。我們也盡可能減少裝飾性的設計,力求簡單,呈現樸實之感,讓這些材質自發性的表現出最初的企圖。

This project is an old apartment located in Taipei. The original layout, in terms of spatial configuration, sacrificed the space in the kitchen and dining room to meet the need for three bedrooms and two bathrooms. Thus, it was impossible to place the refrigerator in the kitchen, and it could only be placed in the dining room. However, this compressed the dining room space, and it was then not possible to place a four-person dining table in the dining room.

In this regard, we hope to improve the problem of narrow kitchens and dining room space. Therefore, we will scale down one bedroom and allocate that space to the kitchen and dining room, making the space more flexible and allowing sufficient space in the kitchen for a refrigerator and dining table. In addition to more efficient use of the kitchen, the dining room can also fit a full-sized dining table with chairs, while the living room will have more working space.

In the execution process, in addition to solving the current problem of the unmet functional needs, we tried to focus on the preferred style of the homeowner. We discussed with the homeowner, in as much detail as possible, their impressions of space and home from their childhood . We hope to base the design of the home furnishings and environment on that which the homeowner grew up around and what feels familiar.

Later, we included some elements that resonated with the elements from the homeowners’ impressions and integrated these. First, brick walls were used directly as a surface material without any modification when rebuilding the interior compartment. Second, cement floors, wall decals, and pine plywood were used to construct a familiar residential atmosphere. Finally, we also tried to reduce decorative designs as much as possible and strived to present a sense of simplicity so the materials could express our initial intentions through their own properties.