two books space design

江宅 CHIANG HOUSE / 2017

設 計 者/翁梓富(Jeff Weng)
參 與 者/陳佳幼
攝 影 者/墨田(Moooten studio)
空間性質/住宅
坐落位置/台灣新竹
主要材料/樹脂砂漿地坪、清水模、沃克板、超耐磨地板
面 積/39坪
設計時間/2016年8月至2016年10月
施工時間/2016年11月至2017年2月

該項目是位於新大樓內部的單層住宅
建商在建築規劃上,就已經將大部分的室內格局給限制住了
使室內空間無法做太大的更動
為此,我們設立了目標
我們希望能將這普通的項目,變得具有主題性
呈現出居住者特有的生活風格。

這案件在一開始的執行上,我們就針對室內的色彩配置加以揣摩
希望整理出一套色彩計畫,來搭配生活中經常出現的物件
例如沙發,餐桌椅以及一些日用品等等

後來,我們歸納出兩種主要色系,灰色及白色
透過許多不同質感及深淺的灰色,讓空間呈現出豐富的層次感
而白色則是作為突顯灰色的素材

乾淨的線條也是設計上強調的重點,線條的存在可以讓視覺具有方向性
公共領域的配置上,我們將其中一間臥室打通作為未來的溫室使用
並將地坪材料做整體延伸,透過一些乾淨線條組成的玻璃門,讓空間的界線模糊掉
使公共空間做為更開闊更彈性的機能使用

中島區則是在地坪上做不同材質的搭配,亮面材質的地坪跟其水泥面質樸的特性成為一種對比,不同材質的搭配讓空間能夠區隔,但視覺上是開放的
不鏽鋼材質的中島又是另外一種灰色的表現,兩邊的木紋水泥牆使其成為一個安定空間。

This project is intended for a single-storey apartment in the new building. In the construction planning, the builder had limited most of the interior pattern, making it impossible to change too much. For this, we set a goal. We hoped to grant this common project a subject, to show the unique lifestyle of the client.

Early in this project, we worked on the interior colour configuration, and hoped to figure out a colour scheme to coordinate the things of everyday use, such as the sofa, dining set, and some daily necessities.

Later, we sorted out two main colour systems: grey and white. We used a hierar-chy of grey in different textures and shades to harmonize the space, and used white to highlight the greys.

Clean lines are another emphasis of this design, used to direct the vision. Regard-ing the configuration of the public space, we opened up one of the bedrooms for reserved use as a greenhouse. We also extended the flooring materials and used glass doors with clean lines to blur the boundaries, making the public space more open and more flexible.

In the island area, we matched up different flooring materials. The flooring with bright materials formed a contrast with the rustic cement flooring. The combination of different materials made it possible to separate the spaces, but with an open vi-sion. The island cabinet was made of stainless steel, another display of grey. The two woodgrain cement walls on the sides made the island cabinet a stable space.