two books space design

張宅 Backlight Apartment / 2017

設 計 者/翁梓富(Jeff Weng)
參 與 者/許媁甯
攝 影 者/Highlite Images 亮點影像
空間性質/住宅
坐落位置/台灣台北市
主要材料/樹脂砂漿、超耐磨地板、鐵件、白橡木
面 積/31坪
設計時間/2016年2月至2016年5月
施工時間/2016年5月至2016年9月

該案是台灣很普遍存在的公寓型式,客戶希望我們能解決公寓本身存在陰暗,封閉的問題,並且能夠有足夠的收納空間來收納小孩的玩具、繪本及露營用具。
對此,我們試圖使用更少的隔間牆來區分空間,使其更寬敞和開放,並且利用牆柱的空間來製作收納櫃,而不影響採光功能。
主導性材質的選擇,從一開始的討論,就圍繞在使用混凝土,來做為地板和牆壁元素。透過混凝土略為粗獷的質地,將映照到室內的光線呈現出溫暖質樸的感受。這個減少色調的做法能讓房子感覺更溫暖並且更開放。
而作為主導性材料存在,混凝土的美學特徵,隨著案件進展及型態結構的發展也越來越重要。
作為基準點,則成為所有其他材質決定的驅動程序。 延伸部分的外立面採用米色鋼鐵和灰色橡木製成的內部木作,兩者都為光滑混凝土的紋理提供了必要的對比,溫暖和豐富。

The project is a very common type of apartment in Taiwan, the customer hopes that we can give a solution for the problem of the darkness in the interior space, and provide enough storage for kids toys、picture books and most camping equipments .
In this regard, we try to use a smaller partition wall to distinguish the space, make it more spacious and open, and the use of wall space to produce storage cabinets, without affecting the daylighting function.
From the beginning of the discussion, the choice of main material is focus on the use concrete from the original space, and leave it as floor and wall. the light showing a warm and simple feeling through the texture of concrete which is slightly rough . this approach can make reduce tones house feel warmer and more open.
the aesthetic characteristic of concrete, become more and more important through the development and progress of the case.
As a reference point, concrete becomes “the driver “who decides all the other materials. The extension part of the facade is made of beige, and the interior is made of grey oak wood. Both of them provide the necessary contrast, warmness and richness for the smooth texture of concrete.